Het onderzoek

Voorbereiding

In de afgelopen lessen van wetenschappelijk werk hebben we kennis gemaakt met bepaalde bio-indicatoren. Namelijk de roze bladgisten die op de bladeren van de Es of Esdoorn leven, zijn sterk afhankelijk van een goede luchtkwaliteit. Wanneer de kwaliteit slechter is zullen er ook minder bladgisten aanwezig zijn.

Esdoorn bladEs

 

 

 

 

 

Na het determineren van de bomen, wordt de locatie bepaald met GPS en gaan we bladeren plukken. We noteren ook de coördinaten van de bomen van waar we de bladeren hebben geplukt. Zo kunnen we later nog weten van waar de bladeren kwamen.

Stappenplan onderzoek

Terug in de klas, gaan we steriel te werk in het lab en uiteindelijk brengen we de resultaten online in kaart.

1. We zijn onze bladeren gaan zoeken achter de sporthal te Borgloon.

2. We moesten van 3 verschillende bomen 4 verschillende bladeren verzamelen. Hiermee moesten we opletten dat we enkel de bladsteel aanraakten om het zo steriel mogelijk te houden.
3. Wij kozen voor 2 Essen en 1 Esdoorn. Elk blad moest apart in een plastic zakje gelabeld met de coördinaten van de locatie van elke boom. Op het zakje noteerde we ook de datum en het tijdstip.

4. Omdat we enkel een grote hoeveelheid bladgisten kunnen waarnemen moesten we de stalen kweken op een zelfgemaakte voedingsbodem.

10818607_495273073947909_186487114_n

10799500_495273097281240_1809170141_n

5. Na 8 dagen konden we de kolonies bladgisten tellen en onze waarnemingen online ingeven.


6. Verder rest ons nog het promoten van de blog en zoveel mogelijk likes inzamelen. Zeker liken dus!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>